Ζωντανή ιστορία

Μια αποκαλυπτική κατάδυση στο παρελθόν μας

Αιτωλοακαρνανία
HIGH0o
LOW0o

Ένα ανεξάντλητο τοπίο εξερεύνησης, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα.

Αρχαιολογικοί χώροι σε ανεπανάληπτες τοποθεσίες, ιστορικά τείχη και παραθαλάσσια κάστρα, γραφικά μοναστήρια και μουσεία μεγάλης πολιτιστικής σημασίας: η Αιτωλοακαρνανία μας διδάσκει ξανά ελληνική ιστορία με την πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της.

Ταξιδι στην Αρχαια Ελλαδα

Οικισμοί και αρχαία θέατρα βρίσκονται διάσπαρτα παντού στην περιοχή. Το Αρχαίο Θερμό σας περιμένει να θαυμάσετε τις στοές της Αγοράς των Αιτωλών και τις σπάνιες ζωγραφικές μετόπες του ναού Θερμίου Απόλλωνα. Η Ακρόπολη των Οινιάδων θα σας συνεπάρει με τα εντυπωσιακά τείχη της και το Αρχαίο Θέατρο που επιβλέπει τον Αχελώο. Το μεγαλύτερο θέατρο της περιοχής στέκει μεγαλοπρεπές στην αρχαία Στράτο ενώ το λεγόμενο «Κάστρο της Κυρά-Ρήνης» είναι τα τείχη της Αρχαίας Πλευρώνας που περιλαμβάνουν μια πανύψηλη δεξαμενή και ένα αρχιτεκτονικά ιδιάζον θέατρο, ενταγμένο μοναδικά στη δομή των τειχών.

 

RELATED VIDEOS

 Αρχαιολογικα μουσεια με σπανια εκθεματα

Αναρίθμητα ευρήματα της Αιτωλοακαρνανίας, από τη Νεολιθική κιόλας εποχή, φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου στη Βόνιτσα, που ουσιαστικά διαφυλάσσει όλη την ιστορία των Ακαρνάνων. Ο αγώνας του 1821 και οι πρωταγωνιστές του ζωντανεύουν στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης Μεσολογγίου, ενώ στο Αιτωλικό το  Μουσείο Βάσως Κατράκη είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που είναι αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στη χαρακτική.

Μοναδικη θρησκευτικη κληρονομια

Η μακραίωνη θρησκευτική παράδοση της Αιτωλοακαρνανίας αποτυπώνεται στα ιστορικά μοναστήρια της που τιμούν τη Θεοτόκο: η Ιερά Μονή της Παναγίας Αμπελακιώτισσας που φυλάσσει λείψανα και ιερά κειμήλια, το Μοναστήρι Βλοχού με το εντυπωσιακό τέμπλο, το Μοναστήρι Κατερινούς με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, η Μονή Παναγίας Παναξιώτισσας Γαυρολίμνης με τον επιβλητικό σταυροειδή ναό. Και φυσικά, ως πατρίδα του Κοσμά του Αιτωλού, η Αιτωλοακαρνανία τιμά τον κήρυκα της χριστιανοσύνης και του ελληνισμού με την ομώνυμη Ιερά Μονή στο Μέγα Δένδρο.

Γνωστα και αγνωστα καστρα

Tο Κάστρο της Ναυπάκτου και το βενετσιάνικο λιμάνι μπορεί να είναι γνωστά σε όλους, λίγοι όμως επισκέπτονται άλλα καλοδιατηρημένα οχυρωματικά αξιοθέατα, όπως το κάστρο του Αντιρρίου και το φρούριο του Ακτίου, τα οποία είναι χτισμένα πάνω στη θάλασσα, ή το μεγαλοπρεπές κάστρο της Βόνιτσας πάνω στον κατάφυτο λόφο με θέα τον Αμβρακικό. Το Τείχος και ο Ανεμόμυλος του Μεσολογγίου είναι δύο ακόμα μνημεία ιστορικής σημασίας που αξίζουν την επίσκεψή σας, μια και αποτελούν πιστές ανακατασκευές των πρωτότυπων κτισμάτων που καταστράφηκαν στην επανάσταση.

Ανακαλύψτε ξανά τον ελληνικό πολιτισμό και τη θρησκευτική κληρονομιά μας μέσα από τα απέριττα αλλά και τόσο εύγλωττα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας.

Are you a local?

Give us your best tips and help people discover Τhe Vivid Land of Achaia

Have you visited Τhe Vivid Land of Achaia?

Share the experiences that inspired you

#aitoloakarnania

hashtags

#WESTERN_GREECE

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Νιώστε την έμπνευση, εγγραφείτε στο newsletter μας και δε θα χάσετε κανένα νέο από την ταξιδιωτική συλλογή της Δυτικής Ελλάδας!

TOP

Login or Register

Log in Register

Added to your Lovelist