Γαστρονομική συναστρία

Ένας καμβάς γευστικών εμπειριών

Αιτωλοακαρνανία
HIGH0o
LOW0o

Ο ιδιαίτερος τοπικός πλούτος από γη, θάλασσα και λίμνες αξιοποιείται στο έπακρο για να προσφέρει ξεχωριστές απολαύσεις.

Συνδυάζοντας εύφορη γη και πλούσιο υδάτινο κόσμο, η Αιτωλοακαρνανία εξέλιξε τις δικές της αγροκτηνοτροφικές και αλιευτικές πρακτικές που με το χρόνο μετουσιώθηκαν σε τοπικά προϊόντα διεθνούς φήμης και μοναδικής γαστρονομικής αξίας. Ψάρια, όστρακα και θαλασσινά από το Μεσολόγγι και την Τριχωνίδα, εκλεκτά κρέατα και τυροκομικά από την Αμφιλοχία, μαζί με το ντόπιο παρθένο ελαιόλαδο απογειώνουν την τοπική κουζίνα.

Οι πολυτιμοι καρποι της γης

Με 5,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα, η Αιτωλοακαρνανία φημίζεται για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς και για τις γευστικές ελιές Καλαμών που παράγει. Συνδυάζοντάς τις με Γραβιέρα ή Φέτα Αμφιλοχίας και την αρωματική ρίγανη της περιοχής έχετε τον πιο διάσημο ελληνικό μεζέ στο απόγειο της γεύσης του! Ξακουστά είναι και τα εκλεκτά κρέατα του τόπου, κυρίως αρνάκι και κατσικάκι, που μπορείτε να δοκιμάσετε σε διάφορες συνταγές.

RELATED VIDEOS

Οινος ευφραινει καρδιαν…

Οι δρόμοι του κρασιού που διασχίζουν την Αιτωλοακαρνανία αργά ή γρήγορα θα σας οδηγήσουν στη Μαλαγουζιά, την τοπική ποικιλία λευκού σταφυλιού που, όπως λένε οι γευσιγνώστες, έφερε την αναγέννηση στα ελληνικά κρασιά. Αν είστε λάτρεις του οινοτουρισμού, ετοιμαστείτε να γευτείτε πλήθος ακόμα ντόπιων ποικιλιών, όπως ασύρτικο και Μαυροδάφνη, καθώς και διεθνείς ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Merlot και Syrah.

Τα πανηγυρια της παραδοσης και της γευσης

Για να απολαύσετε όλες τις παραδοσιακές γεύσεις της Αιτωλοακαρνανίας, η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων σας περιμένει κάθε Αύγουστο στο Μεσολόγγι, ενώ για τους εραστές της ψαροφαγίας υπάρχει η Γιορτή Ψαριού στο Αιτωλικό. Τον Οκτώβριο μη χάσετε τη Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην Άνω Χώρα ενώ η ετήσια Γιορτή Αθερίνας στο Καινούργιο είναι το πανηγύρι-αφιέρωμα στο μοναδικό ψάρι που μεταπήδησε από τη θάλασσα και προσαρμόστηκε στα γλυκά νερά της Τριχωνίδας για να γίνει η κορυφαία τηγανητή νοστιμιά!

Προετοιμάστε τον ουρανίσκο σας για ένα ταξίδι σε ανεπανάληπτες γεύσεις και παραδοθείτε στη μοναδικότητα των τοπικών προϊόντων και της Ρουμελιώτικης κουζίνας.

Are you a local?

Give us your best tips and help people discover Τhe Vivid Land of Achaia

Have you visited Τhe Vivid Land of Achaia?

Share the experiences that inspired you

#aitoloakarnania

hashtags

#WESTERN_GREECE

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Νιώστε την έμπνευση, εγγραφείτε στο newsletter μας και δε θα χάσετε κανένα νέο από την ταξιδιωτική συλλογή της Δυτικής Ελλάδας!

TOP

Login or Register

Log in Register

Added to your Lovelist