Τόπος εθνικής μνήμης, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, στο κέντρο της πόλης.
Πρόκειται για το πέτρινο επιβλητικό κτίριο που ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με δαπάνη του μεγάλου ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ναζιστική θηριωδία που υπέστησαν οι κάτοικοι των Καλαβρύτων στις 13 Δεκέμβρη του 1943, αφού υπήρξε ο χώρος του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών και του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων πριν από τον βίαιο απεγκλωβισμό τους.
Στη συλλογή του μουσείου –με υποδειγματικά στημένο τρόπο και με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών– φιλοξενείται πάσης φύσης υλικό σχετικό με την ιστορία των Καλαβρύτων, με την ιστορία της Κατοχής και του Ολοκαυτώματος, όπως χάρτες, φωτογραφικό υλικό, εργαλεία και όπλα, προσωπικά αντικείμενα καθώς και άλλα ντοκουμέντα της καταστροφής. Στην τελευταία αίθουσα, σε μια καθηλωτική επιτοίχια εκτύπωση, υπάρχουν οι φωτογραφίες και τα ονόματα όλων των εκτελεσθέντων στο Ολοκαύτωμα.
Επίσης, διατηρείται η πόρτα την οποία οι γυναίκες που ήταν φυλακισμένες στο σχολείο έσπασαν για να σωθούν, ενώ στον προαύλιο χώρο συγκινεί η γλυπτή σύνθεση που απεικονίζει μια γυναίκα με τα παιδιά της να σέρνουν τη σορό του συζύγου της.