Οργάνωση Εορταστικών Εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Πάτρας , Νοέμβριος 2023
Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΜΚΕ
Το Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς» υφίσταται από το 2018 με βασικό σκοπό την μελέτη και τεκμηρίωση της ελληνικής ιστορίας μέσα από ιστορικά στοιχεία και διάδραση, με αντικείμενα - κειμήλια της ιστορικής εποχής και με πιστά αντίγραφα ενδυμασιών. Το 2022 δε, έλαβε και τη σημερινή του μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, με έδρα την Ελεκίστρα του Δήμου Πατρέων, δυνάμει του από /8-6-2022 Ιδρυτικού Καταστατικού Πρωτοδικείου Πατρών.
Η ιστορική περίοδος δράσεως είναι η Ελληνική Επανάσταση του 1821, από έναρξη έως και την δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους, ενώ το όνομα του Παναγιώτη Καρατζά αποτελεί φόρο τιμής στον πρόωρα αδικοχαμένο πατρινό ήρωα του 1821, πρωτεργάτη και φυσικό στρατιωτικό ηγέτη της εξέγερσης της Πάτρας στις 23 Μαρτίου 1821.
Στα πλαίσια της δραστηριότητας του το Άγημα έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων, τοπικών εορτών, Δήμων ή Φορέων, παρελάσεις ή σαν παραστάτες (π.χ. Καταθέσεις στεφάνων, Λιτάνευσης Εικόνων, εορταστικές εκδηλώσεις εποχής κλπ).
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δήμος Δελφών (Απελευθέρωση Κάστρου Σαλώνων), Δήμος Καρπενησίου (Μποτσάρεια), ΙΜ Μεγάλου Σπηλαίου (Μάχη Μεγάλου Σπηλαίου), Δήμος Τρίπολης (Άλωση Τριπόλεως), Δήμος Ναυπλιέων (Απελευθέρωση Ναυπλίου), Μουσείο Φιλελλήνων (Απονομή Βραβείων σε Απογόνους Φιλελλήνων), Σύλλογος Βρακοφόρων Ρεθύμνου (Αρκάδι 2021) κ.α. με απρόσκοπτη παρουσία από την ίδρυσή μας έως σήμερα.
Επίσης έχει συμμετάσχει σε πλήθος ντοκιμαντέρ ιστορικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Μηχανή του Χρόνου – Ο Κολοκοτρώνης στα Προεπαναστατικά Χρόνια, History Channel Ιεροί Τόποι, Αναβιωτές 1821-2021, Στάϊκος Σταϊκόπουλος ο απελευθερωτής του Ναυπλίου, Εκπαιδευτικό Ντοκιμαντέρ Περιφέρειας Αττικής για τα 200 χρόνια του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, Ιστορική Ταινία «Πολιορκία» 2019 του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα.
Κατά τη διάρκεια του 2021 συμμετείχαμε επί σκηνής στην θεατρική παραγωγή «Στα Αχνάρια του ΄21» που ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, με υπευθύνους της παραγωγής την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ».
Το 2022, 23Οκτωβρίου, διοργανώσαμε μία καινοφανή εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς με αρωγούς στην προσπάθειά την Ι.Μ. Πατρών και πλήθος ιδιωτών χορηγών που χρηματοδότησαν τα δρώμενα.
Για τις υπηρεσίες μας δεν λαμβάνουμε αμοιβή, πέρα από κάλυψη στοιχειωδών εξόδων μας σε είδος κάθε φορά (δωρεάν διαμονή και σίτιση), ενώ τυχόν έσοδα της ΑΜΚΕ, επανεπενδύεται σε δωρεάν δράσεις στα πλαίσια του μη κερδοσκοπικού σκοπού μας.
Περισσότερες πληροφορίες και εικόνες-βίντεο των δράσεών μας μπορείτε να βρείτε στις σελίδες μας στο Facebook (Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Παναγιώτης Καρατζάς Πάτρα) και στο Instagram (agima_karatzas).
Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Ιστορικά στην Πάτρα η σπίθα της ελευθερίας δεν έπαψε ποτέ να καίει και διετέλεσε πεδίο πολλών σκληρών συγκρούσεων και πολιορκιών, όπως το 1822 όπου υπό την ηγεσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη οι Έλληνες πολιόρκησαν σθεναρά τους Τούρκους στην πόλη και ενώ έκαμαν αρκετές νίκες σε μάχες τελικά, λόγω μεταξύ άλλων και της διχόνοιας, απέτυχαν πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.
Ακάματη πρωταγωνίστρια των εξελίξεων, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της επανάστασης, ο Πατρινός οπλαρχηγός Παναγιώτης Καρατζάς ηγήθηκε ξεσηκωμού χτυπώντας τους Τούρκους και αναγκάζοντάς τους να κλειστούν μέσα στο κάστρο της πόλης, ενώ σταδιακά συρρέαν και άλλοι οπλαρχηγοί και επαναστατημένοι.
Στις 23 Μαρτίου του 1821 στην Πάτρα κηρύσσεται η Επανάσταση από τον Δεσπότη Παλαιών Πατρών Γερμανό και επιφανείς οπλαρχηγούς και προκρίτους της Αχαΐας, οι οποίοι σε συνέχεια πολιορκούν το κάστρο της πόλης, ανεπιτυχώς για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα ο Γιουσούφ Πασάς όπου ήρθε στην Πάτρα με σκοπό την καταστολή της εξέγερσης, ύστερα από υπόδειξη του Άγγλου προξένου Γκρην, έπραξε εκτεταμένες σφαγές και λεηλασίες (Η Σφαγή των Πατρών – 3 Απριλίου 1821).
Η ώρα της λύτρωσης άργησε οκτώ χρόνια για την πόλη και ήταν 4 Οκτωβρίου 1828 όταν η 3η Γαλλική Μεραρχία με επικεφαλής τον Γάλλο Στρατηγό Σνάιντερ αποβιβάστηκε στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.
Την επόμενη μέρα στην Άνθεια, όπου στρατοπέδευσε ο Σνάιντερ, τον επισκέφτηκε μια αντιπροσωπεία από τον Τούρκο Φρούραρχο της Πάτρας, Χατζή Αβδούλ Αγά, και ζητήθηκε η παράδοση του κάστρου. Πέρασαν δύο μέρες άπρακτες με τους Τούρκος να φαίνεται να μην σκοπεύουν να το παραδώσουν το κάστρο στους Γάλλους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την 7η Οκτώβρη την προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων ενδότερα στην πόλη ώστε να πολιορκηθεί. Δόθηκε εικοσιτετράωρη προθεσμία τους Τούρκους ώστε να συνθηκολογήσουν και προς το βράδυ γαλλικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στις παρυφές του κάστρου με σκοπό να κάνουν έφοδο. Μετά από λίγη ώρα τελικά οι Τούρκοι άνοιξαν τις πύλες του κάστρου και παραδόθηκαν, στις 8 Οκτωβρίου 1828 στον στρατάρχη Νικόλαο-Ιωσήφ Μαιζών (Nicola-Joseph Maison).
Σε συνέχεια, της κατά γενικής ομολογίας επιτυχημένης περσινής οργάνωσης, θα θέλαμε να διοργανώσουμε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ως ΑΜΚΕ και με τη βοήθεια – συνδιοργάνωση Φορέων (Περιφέρεια, Μητρόπολη και ιδιώτες), μία ανοικτή γιορτή για τους πατρινούς και τους επισκέπτες της πόλης μας με θέμα την απελευθέρωση της πόλης, με τέτοια χροιά, εικόνα, έκταση και απώτερο στόχο να καθιερωθεί ο εορτασμός, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών από Ελλάδα και Εξωτερικό.
Ως χρόνο διοργάνωσης ορίζουμε το Σαββατοκύριακο 11ης - 12ης Νοεμβρίου 2023.
Σάββατο
- Εσπερινός – Προαιρετικά
- Περίπατος στα ιστορικά τοπόσημα της πόλης – Προαιρετικά
- Παράθεση γεύματος – γλέντι για τα φιλοξενούμενα αγήματα από την υπόλοιπη Ελλάδα
Κυριακή
- 09:00 Δοξολογία στην Ι.Μ. Πατρών.
- 10:30 – 12:00 Παρέλαση επί της οδού Μαιζώνος με κατάληξη την Πλατεία Αγ. Γεωργίου, αναβιωτικών συλλόγων, τοπικών συλλόγων παραδοσιακών χορών συνοδεία Μουσικής Μπάντας.
- 12:00 – 13:00 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο αγωνιστών 1821 – Πλ. Αγίου Γεωργίου.
- 12:00 – 13:00 Πανηγυρικός της ημέρας και παραδοσιακοί χοροί από αρματωμένους και λοιπούς.