Ολυμπιακή Γη

Ένας επικός τόπος- μία πρωτόγνωρη εμπειρία

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας καλωσορίζει και αποκαλύπτει ένα από τα ομορφότερα πρόσωπα της Ελλάδας. Μία σπάνια εμπειρία 4 εποχών που δεν μοιάζει με καμία άλλη, συνδυάζει την ατόφια ομορφιά μίας ανεξάντλητής φύσης, με μία πολιτιστική κληρονομιά που καθηλώνει, αλλά και μία σπουδαία ιστορία αιώνων, αντάξια της εμβληματικότητας που εκπέμπει η Ολυμπιακή Γη.

Ραχοκοκαλιά αυτού του ευλογημένου τόπου και συνάμα οι πρωταγωνιστικές περιοχές του συναρπαστικού χάρτη που ορίζει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία. Τρεις ξεχωριστοί και ιδιαίτερα αγαπητοί προορισμοί που λούζονται από το Ιόνιο Πέλαγος και συμπυκνώνουν όλα όσα αγαπάμε στην Ελλάδα. Μεσογειακό φως - ελιξίριο ζωής πλαισιώνει ένα φυσικό περιβάλλον μεγαλειώδες και ποικιλόμορφο. Εδώ τα επιβλητικά όρη εναλλάσσονται με λίμνες, χειμαρρώδη ποτάμια και λιμνοθάλασσες, ενώ το εντυπωσιακό μωσαϊκό της φύσης συμπληρώνουν πολυάριθμες προστατευόμενες περιοχές ΝΑTURA 2000, αισθητικά δάση που αποτελούν μονάκριβους πνεύμονες ζωής καθώς και υδροβιότοποι ανεκτίμητης οικολογικής αξίας. Και έπειτα, η απέραντη θάλασσα. Ένας τοπικός θησαυρός που ανήκει σε όλους. Γιατί τα τοπία της Ολυμπιακής Γης εμπλουτίζει μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές της χώρας γεμάτη φιλόξενες, εντυπωσιακές παραλίες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, που θα αποτελέσουν υδάτινα καλοκαιρινά καταφύγια για κάθε τύπο επισκέπτη. Και αν θελήσει κανείς ακόμη περισσότερα, στα αξιόλογα δώρα που προσφέρει απλόχερα η Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγονται το ένδοξο ιστορικό της παρελθόν και βέβαια μία απόλυτα ζηλευτή πολιτιστική κληρονομιά. Ιεροί τόποι που εμπνέουν κοινές παγκόσμιες αξίες, αρχαία θέατρα, θρησκευτικοί θησαυροί, αιώνια έργα τέχνης αλλά και θρυλικές πόλεις που γέννησαν ήρωες, αναμένουν να αποκαλύψουν τα κάλλη τους, κάθε εποχή του χρόνου. Μαζί με τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής, ο οποίος βασίζεται στις ασύγκριτες τοπικές γεύσεις, στις παραδοσιακές ποικιλίες προϊόντων ΠΟΠ και βέβαια στις κορυφαίες πρώτες ύλες, όπως το λάδι, τα θαλασσινά, το κρασί και οι αιώνιοι καρποί της ελιάς, το ταξίδι εδώ γίνεται γλέντι για να χορτάσουν και οι 5 αισθήσεις.

Πρώτη στάση προς εξερεύνηση σε αυτή την μαγευτική περιπλάνηση στην Δυτική Ελλάδα είναι η γη της Αχαΐας. Σε αυτό το μοναδικό καλειδοσκόπιο εμπείρων με καρδιά και κέντρο την ολοζώντανη Πάτρα, οι 4 εποχές του χρόνου μεγαλουργούν, σμιλεύοντας εικόνες απαράμιλλής φυσικής ομορφιάς που δεν τελειώνουν. Από τις καταπράσινες πλαγιές του Χελμού, το φαράγγι του Βουραϊκού που διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός και το Πλατανόδασος του Πλανητέρου, έως τη λίμνη Τσιβλού και τον σπάνιο υδροβιότοπο της Αλυκής, η φύση γιορτάζει αλλάζοντας συνέχεια μορφή. Ξεχωριστή είναι και η ακτογραμμή της Αχαΐας, που ταυτίζεται με το Ελληνικό καλοκαίρι, διαθέτοντας άρτιες υποδομές, σύγχρονες μαρίνες και διάσημες χρυσαφένιες αμμουδιές, όπως η Καλογριά και η Λακόπετρα, προστατευμένες θαλασσινές αγκαλιές για οικογένειες, όπως ο γραφικός Ψαθόπυργος και η Τράπεζα αλλά και κορυφαίους προορισμούς για θαλάσσια σπορ, όπως το Δρέπανο. Kαι αν πάλι θέλει κάποιος να θαυμάσει από κοντά ιστορία και πολιτισμό, η Αχαΐα είναι γεμάτη από τόπους λατρείας, αρχαιολογικά αξιοθέατα και πολιτιστικά δρώμενα που συναρπάζουν. Από την Αρχαία Αιγείρα, το Φρούριο στο Ρίο και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αιγίου και Πάτρας, στα θρυλικά Καλάβρυτα με το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, κάθε βήμα εδώ σφύζει από ιστορικές μνήμες. Σε συνδυασμό με θεσμούς που φέρνουν στο προσκήνιο το σύγχρονο, πολιτιστικό πρόσωπο της Αχαΐας, όπως το παγκόσμιας εμβέλειας καρναβάλι της Πάτρας, αποκαλύπτεται ένας κόσμος που παντρεύει αρμονικά το χθες με το σήμερα. Η επική εμπειρία στην Αχαΐα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μία γεύση από τη γαστρονομική της κουλτούρα. Εκλεκτά κρασιά διάσημων οινοπαραγωγών, ανεξάντλητα γαλακτοκομικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγαπημένα Π.Ο.Π. προϊόντα, συνθέτουν μια τοπική κουζίνα απολαυστική, που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Το ταξίδι στη Δυτική Ελλάδα συνεχίζεται στην Ηλεία, που εκπέμπει αιώνια τη λάμψη της Ολυμπιακής φλόγας και μας προσκαλεί σε μια ταξιδιωτική περιήγηση ζωής. Εδώ το βασίλειο της φύσης αποτυπώνεται σε εικόνες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα. Η Νέδα, το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας, εντυπωσιάζει με τους καταρράκτες και τα σμαραγδένια νερά της, ενώ οι βόλτες στις όχθες της λίμνης Καϊάφα μένουν αξέχαστες σε μικρούς και μεγάλους. Πυκνά δάση, όπως αυτό της Φολόης και ποταμοί, όπως ο Αλφειός ή ο Πηνειός, γίνονται φόντο για αποδράσεις και πεζοπορίες που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα. Και για όσους αγαπούν τη θάλασσα είναι σίγουρο πως στον τόπο αυτό θα βρουν τη δική τους, προσωπική, γαλάζια όαση, καθώς οι παραλίες της Ηλείας είναι ανεξάντλητες. Από το Αρκούδι μέχρι την κοσμοπολίτικη Κουρούτα, τα κρυστάλλινα νερά της Ζαχάρως, την ήρεμη Γλύφα, τη Σκαφιδιά και τα θεραπευτικά Λουτρά της Κυλλήνης, όλα γίνονται κομμάτι μιας επικής ακτογραμμής. Στα θέλγητρα της περιοχής αναμφισβήτητα συγκαταλέγονται και κάποιοι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Κέντρο όλων η μεγαλειώδη Αρχαία Ολυ¬μπία: Ερμής του Πραξιτέλη, Άλτις, Ναός του Δία και της Ήρας, Γυμνάσιο, Γυμναστήριο, Στοά της Ηχούς, Στάδιο. Τα πάντα στα ιερά αυτά εδάφη ταυτίζονται με την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που ακτινοβολεί το φως της ειρήνης και των Ολυμπιακών ιδεωδών σε όλη την ανθρωπότητα. Τους λάτρεις της ιστορίας θα συγκινήσει σίγουρα και η Αρχαία Ήλιδα, αλλά και ο ναός του Απόλλωνα στις Βάσσες. Εντυπωσιακή είναι τέλος και η γαστρονομική προίκα της περιοχής καθώς εδώ παράγονται φημισμένα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Εκλεκτά σταφύλια, ελιές, λαχανικά, δημητριακά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελούν κάποια από τα βασικά συστατικά παραδοσιακών συνταγών της περιοχής ,που υμνούν την Ελληνική κουζίνα.

Η επίσκεψη μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα ολοκληρώνεται στη θαυμαστή Αιτωλοακαρνανία που τα συνδυάζει όλα. Είναι πραγματικά αδύνατον να μην νοιώσει κανείς δέος μπροστά στην ιδιαίτερα σπάνια ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου. Δαιδαλώδη βουνά, όπως το Παναιτωλικό Όρος και το ορειβατικό πεδίο της Βαράσοβας, εναλλάσσονται με λίμνες, όπως η Τριχωνίδα, αλλά και ποταμούς, όπως ο Αχελώος και ο Εύηνος. Το γοητευτικό αυτό σύμπαν της φύσης συμπληρώνουν πολύτιμοι υγροβιότοποι, όπως αυτός του Αμβρακικού και προστατευόμενες περιοχές ανεκτίμητης οικολογικής αξίας. Τη στεριά αγκαλιάζουν οι ατελείωτες παραλίες της περιοχής με υπέροχες αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά. Ξεχωρίζουν οι παραλίες του Λούρου και της Κάτω Βασιλικής, η Πάλαιρος, ιδανική για πολύωρα παιχνίδια στην άμμο, αλλά και ξεχωριστοί παραθαλάσσιοι προορισμοί, όπως η Τουρλίδα και το μοναδικό στο είδος του Αιτωλικό, μια πόλη - νησί, ριζωμένη στη θάλασσα. Και έπειτα, ο επισκέπτης χάνεται στα μονοπάτια της ιστορίας. Στο θρυλικό Μεσολόγγι, ο Κήπος των Ηρώων προκαλεί συγκίνηση. Αλλά και τα φημισμένα , γραφικά κάστρα της Βόνιτσας και της Ναυπάκτου αποτελούν σπουδαίες κοιτίδες πολιτισμού, που εναλλάσσονται με πολυάριθμα αρχαία θέατρα, όπως αυτό των Οινιαδών. Καίριο συστατικό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν και οι θρησκευτικοί της θησαυροί, μοναδικά σύμβολα πίστης, όπως το Σπήλαιο Παναγίας Ελεούσας και τα Μοναστήρια της Κατερινούς και Βλοχού. Από την περιήγηση αυτή δεν μπορεί να λείψουν τέλος οι τοπικές γεύσεις. Στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και εδέσματα που κοσμούν τα τραπέζια της ευρύτερης περιοχής, και επιβάλλεται κανείς να δοκιμάσει, συγκαταλέγονται το παγκοσμίου φήμης αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το εξαιρετικής ποιότητας αλάτι από τις Αλυκές καθώς και τα λαχταριστά θαλασσινά, όπως η γάμπαρη Αμβρακικού.

Το ταξίδι στην Δυτική Ελλάδα θα σας προσφέρει μια ανάταση ψυχής που θα θυμάστε για καιρό. Στον αντίποδα των τετριμμένων τουριστικών προορισμών, η Ολυμπιακή Γη είναι ένας αυθεντικός επίγειος παράδεισος, ένας τόπος στον οποίο θα πλάσετε τις πιο πολύτιμες αναμνήσεις.

Καλώς Ήρθατε.