Νοτιανατολικά της αχαϊκής πρωτεύουσας, ανεπτυγμένο στον ομώνυμο καταπράσινο λόφο, το οινοποιείο Αχάια Κλάους θεωρείται το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Ελλάδας, με την απαρχή του να εντοπίζεται στο 1861.
Όλα ξεκινούν το 1854, όταν ο Γουσταύος Κλάους, ερχόμενος για να εργαστεί σε μια γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας, γοητευμένος από την Πάτρα αλλά και την πλούσια γεύση των αμπελιών της, αποφασίζει να ιδρύσει μια οινική κοινότητα. Επτά χρόνια μετά θα ολοκληρώσει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με πετρόκτιστα κελάρια, πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε καθεδρικούς πύργους και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.
Από τότε, μερικά από τα διασημότερα κρασιά, με προεξάρχοντα τη «Μαυροδάφνη» και τη «Δεμέστιχα» παράγονται εδώ. Η επιχείρηση που από το1919 περιήλθε σε ελληνικά χέρια διασφάλισε σταδιακά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της, αλλά και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης, για να εξελιχθεί σε διεθνές οινικό σημείο αναφοράς.
Το ξακουστό συγκρότημα είναι επισκέψιμο για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και εκπαιδευτικές περιηγήσεις, παραμένοντας αξιοθέατο και μνημείο της ιστορίας του κρασιού. Ξεχωριστοί σταθμοί της ξενάγησης στο Οινόκαστρο –ανάμεσα στους αμπελώνες, τους πύργους, τα κελάρια, τα εκκλησάκια, τις προτομές, τα παραδοσιακά εργαλεία, τα βραβεία απ’ όλον τον κόσμο και τα βιβλία που θα συναντήσουμε– είναι το αυτοκρατορικό κελάρι, το Μουσείο Οίνου καθώς και το Μουσείο Βαρελοποιίας.