Στα μονοπάτια της πίστης και της ιστορικής παράδοσης

Τόποι κατάνυξης και λατρείας, ναοί και μοναστήρια που αντικατοπτρίζουν τη θρησκευτική πίστη των ορθόδοξων Χριστιανών, δίνουν διαφορετική προοπτική στο ταξίδι στην Ολυμπιακή Γη και προσκαλούν τους προσκυνητές αλλά και μελετητές της ιστορίας τους.

Γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν είναι μόνο καταπράσινα τοπία και μαγευτικά κρυστάλλινα νερά. Σε αυτόν τον τόπο κάθε βήμα οδηγεί σε μέρη εμποτισμένα με ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Με αφετηρία την Αχαΐα, όπου ο πολιτισμός και η θρησκεία δημιουργούν ένα μυστηριακό αμάλγαμα - τροφή για το μυαλό και τη ψυχή, οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού θα ανακαλύψουν τον παράδεισό τους. Σπουδαία σύμβολα της χριστιανικής πίστης στέκουν περήφανα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, οδηγοί σε μια απολαυστική περιπλάνηση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδοας δημιούργησε ένα εγχειρίδιο στο πλαίσιο της δράσης «Θρησκευτικός τουρισμός: Μοναστηριακές συνταγές σε μία γυναικεία μονή του Ν. Αχαΐας - Εκπαίδευση μοναχών και προσέλκυση επισκεπτών θρησκευτικού ενδιαφέροντος». Πηγή έμπνευσης για τη σύνταξή του αποτέλεσε η  ιστορία αλλά και το έργο των μοναχών της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Ακράτας, η οποία  ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, με το αρχικό μοναστήρι (παλαιομονάστηρο) να είναι κτισμένο μέσα σε ένα βράχο. 

Σκοπός της πολύ σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας της ΠΔΕ είναι η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού - ως βασικό θέλγητρο της Ολυμπιακής Γης - μέσω της   προβολής των μοναστηριακών συνταγών, της προώθησης των εκδόσεων των μονών, καθώς και την τυποποίηση παραδοσιακών μοναστηριακών προϊόντων.

Οι ιεροί τόποι πνευματικής ανάτασης, με τόσο πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Ακράτας, είναι πραγματικά καθηλωτικοί. Και δεν μπορούν να μην αποτελέσουν εμπειρία ζωής για κάθε επισκέπτη που αναζητά ταξίδια  με έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον. 
Αυτή είναι η Ολυμπιακή Γη. Ένα έπος!

Προορισμός

Μονή Αγίων Πάντων

Τριανταπέντε χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα της Αχαΐας, 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό Βελημάχ

Παναγία Τρυπητή

Στην πόλη του Αιγίου και στο παραλιακό μέτωπό της, ο εντυπωσιακός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, γνωστό