Ανεκτίμητος θησαυρός με όνομα προέλευσης, η γάμπαρη, η ενδημική γαρίδα του Αμβρακικού με την ακαταμάχητη γεύση και την παγκόσμια φήμη, αλιεύεται από γενιές και γενιές ψαράδων και αποτελεί ασύγκριτο φυσικό προϊόν.
Τοπική λιχουδιά με διεθνή απήχηση και κυρίως οικονομικός αιμοδότης για τους αλιείς του κόλπου, ευδοκιμεί εδώ και διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το μεγάλο της μέγεθος –αφού του εμπορίου φτάνουν τα 10 εκατοστά–, τα μακριά μουστάκια, το έντονο χρώμα της ουράς, το προεξέχον ρύγχος και οι χρωματιστές ρίγες στη ράχη της είναι βασικά στοιχεία διαφοροποίησης.
Σχεδόν τελετουργικό και το τυπικό που ακολουθείται από τους αλιείς για την «εξόρυξη» του δικού τους χρυσού. Πριάρια και μικρά καΐκια σε παράταξη ρίχνουν με το ηλιοβασίλεμα δίχτυα προς την ίδια κατεύθυνση, για να τα μαζέψουν τρεις ώρες μετά. Σε μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία, με το σκοτάδι παρόν –γιατί η γάμπαρη τη μέρα κρύβεται στον βυθό– και με την ελπίδα να φέρουν την καλή ψαριά. Πλούσιος ψαρότοπος, ο Αμβρακικός θρέφει ολοχρονίς καλά τη γαρίδα, και Απρίλιο με Ιούνιο αλλά και Αύγουστο με φθινόπωρο, οι ψαράδες μυσταγωγικά βγαίνουν προς αναζήτησή της.